קורונה עולמי

בקהילה הבינלאומית מזהירים מפני החיסון הרוסי לקורונה

מומחים בארץ ובעולם מטילים ספק ביעילות ובבטיחות החיסון לקורונה שמשרד הבריאות ברוסיה כבר אישר את השימוש בו | בית החולים הדסה בירושלים הודיע כי הוא מסייע בפיתוח החיסון הרוסי

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ""החיסון החדש כבר עבר את כל השלבים". צילום: Sasa Dzambic / שאטרסטוק

ההכרזה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שהופצה אתמול (ג') בתקשורת הבינלאומית, לפיה פותח ברוסיה חיסון לקורונה והיא מתחילה לייצר אותו ולחסן באמצעותו צוותים רפואיים, עוררה ספקות בעולם המערבי וגם מומחים בישראל הביעו חשש שהחיסון הרוסי, אם אכן עבר את כל שלבי הניסוי הקליני, עומד בסטנדרטים הרפואיים מקובלים. גם ארגון הבריאות העולמי פרסם אזהרה מרומזת מפני החיסון הזה, "בטרם נדע עליו מספיק פרטים".

הלילה הגיב על הודעת נשיא רוסיה, האפידמיולוג האמריקאי המוערך ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי של ארה"ב לאלרגיה ומחלות זיהומיות, המשמש יועץ לצוות הבית הלבן במאבק בנגיף הקורונה בארה"ב. הוא היה סקפטי לחלוטין והביע פקפוק באפקטיביות, היעילות ובעיקר הבטיחות של החיסון הרוסי. בראיון לערוץ "נשיונל ג'יאוגרפיק" שצוטט בכלי התקשורת בארה"ב, הביע ד"ר פאוצ'י ספקות לגבי החיסון הרוסי: "אני מקווה שהרוסים הוכיחו באופן מוחלט שהחיסון שלהם בטוח ואפקטיבי. יש לי ספקות רבים שהם עשו את זה".

עוד אמר: "יש שהבדל בין שיהיה בידיך חיסון לקורונה לבין להוכיח שהחיסון הזה הוא יעיל ובטוח. יש המון חיסונים. אם היינו רוצים לקחת את הסיכון שהרבה אנשים ייפגעו או לתת להם חומר שלא עובד, יכולנו להתחיל לעשות את זה כבר בשבוע הבא, אבל אין סיכוי שזה אכן יעבוד".

מוקדם יותר הגיב מזכיר הבריאות בממשל ארה"ב, אלכס אזר, להכרזת נשיא רוסיה: "המטרה היא לא לייצר ראשון את החיסון אלא לייצר חיסון בטוח ויעיל לעם האמריקאי ולאוכלוסיית העולם. שקיפות המידע נדרשת בהליך שכזה", הדגיש אזר. "המידע דרוש מביצוע השלב השלישי בניסוי שבו צריכים להוכיח באופן ודאי שהוא בטוח ויעיל לשימוש".

פוטין הכריז "השגנו חיסון לקורונה ובתי כבר חוסנה בו" והודעתו הפתיעה את הקהילה הבינלאומית. היא הזכירה מהלכים דומים שבהם נקטה מדינתו במהלך ימי המלחמה הקרה מול ארה"ב והמערב כאשר התחרות ביניהן התנהלה בין השאר במרוץ לכיבוש החלל והנחתת בני אדם על הירח. פוטין הכריז שרוסיה היא הראשונה בעולם שסיימה לפתח את החיסון לנגיף הקורונה. "החיסון החדש כבר עבר את כל השלבים ואושר לשימוש על ידי משרד הבריאות הרוסי".

התקשורת הרוסית דאגה לפרסם שמשרד הבריאות המקומי החליט לאשר, כבר בשלב זה, ייצור המוני לקראת חיסון לכלל האזרחים. החיסון – שקיבל את השם "ספוטניק 5" – רמז עבה לשמו של הלוויין הרוסי ששוגר לחלל במרוץ מול ארה"ב - פותח במכון בשם "גמלאיה". הוא עדיין אמור לעבור כמה מבחני בטיחות ובדיקה אם יש לו תופעות לוואי ואפקטיביות. הרוסים רוצים לחסן באמצעותו את הציבור בתחילת 2021 ולהציע אותו לאוכלוסיה באופן וולנטרי, כלומר לא לחייב התחסנות.

מיד עם פרסום ההודעה ברוסיה הודיע בית החולים הדסה בירושלים שהוא מסייע בפיתוח החיסון הרוסי. "שלוחת הדסה במוסקבה נתבקשה לשלב מחקר קליני בחיסון הרוסי ונענתה בחיוב", מסרה דוברות בית החולים. "השלוחה במוסקבה היא בית חולים רשמי של עיריית מוסקבה בתפעולה של 'הדסה'".

הבוקר, במאמר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" תחת הכותרת "רולטה רוסית", כתב פרופ' איתן פרידמן מהמרכז הרפואי "שיבא": "החיסון הראשון שהוצג אתמול במוסקבה הוא למעשה הימור על חיי אדם. את תופעות הלוואי שלו עלולים לגלות רק בעוד שנה-שנתיים. לאור המהירות שבה פיתחו את החיסון שכנראה מבוסס על נגיף מומת או מוחלש בתנאי מעבדה, קרוב לוודאי שברוסיה איחדו את השלב הראשון והשני בניסוי ודילגו על השלישי. לכן, הוא עלול ליצור מחלות אוטואימוניות ובהן פגיעות קוגניטיביות, בעיות בשרירים ובמפרקים".

עוד ציין פרופ' פרידמן כי יתכן שבטווח הזמן הקצר המחוסנים אולי יהיו מוגנים מהנגיף אבל נגיף מוחלש עלול לגרום להם בהמשך למחלה יותר קשה, דמוית קורונה, שמהלכה עלול להיות יותר אלים. "נראה שבמהלך הפיתוח הרוסי (וגם הסיני שפורסם כי ניתן לחיילים בסין) עיגלו פינות", כתב פרידמן, "אבל זה הימור בחיי אדם. לא מומלץ לחקות את הרוסים ולהיחפז לאשר חיסון כזה. עדיף לחכות ולראות עד כמה הוא יעיל".

אלכס אזר הודיע כי "החיסון שמפותח בארה"ב יהיה מוכן בדצמבר. ההערכה שייצור המוני של מאות מיליוני מנות יתקיים כבר ב-2021. המועד שבו החיסון יהיה מוכן תלוי בהתקדמות שלב הניסוי הקליני השלישי וכן בתוצאות הניסויים הקליניים שעורכות חברות נוספות עם הפיתוחים שלהן.

לפי ה-WHO, בשלבי ניסוי שונים על בני אדם נמצאים כבר 28 חיסונים שונים. "אנחנו נמצאים בקשר עם המדענים הרוסים כדי לקבל מידע על תוצאות הניסוי שלהם", מסר ה-WHO בהודעה רשמית.

נושאים קשורים:  פוטין,  חיסון לקורונה,  חיסונים,  חדשות,  קורונה,  רוסיה,  חיסון רוסי,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות
אנונימי/ת
13.08.2020, 08:06

כרגיל, אנשים מגיבים על דברים שאין ברשותם מידע קונקרטי עליהם (זה כולל אותי). זה חדש שבמקרים לא מעטים, ויותר בשנים האחרונות, תרופות מאושרות ע״י FDA במסלול מהיר, על סמך מידע שעיקרו מסע יחסי ציבור של חברות תרופות? לעצם העניין, הרוסים לא לגמרי מפגרים, וסביר להניח שלחיסון אין תופעות לוואי מידיות (אחרת לא תהיה הענות להתחסן), ויעילותו, או חוסר יעילותו הקלינית יוכחו הלכה למעשה בשלב הפוסט מרקטינג (להזכירנו, שגם החיסונים לשפעת אינם מושלמים).

אנונימי/ת
13.08.2020, 08:36

הלוואי שהוא עובד.
ככל שיש יותר חיסונים מיותר חברות (גם ביעילות משתנה) כך הזמינות תעלה והמחיר ירד.

13.08.2020, 12:54

אבל המינימום שבמינימום זה שיפרסמו בדיוק על מה מבוסס החיסון, באיזו דרך הם הכינו אותו ובאיזה אדג'ובנט הם משתמשים. לא ברור לי למה הם מסתירים את הפרטים

אנונימי/ת
13.08.2020, 13:24

כל עוד זה לשימוש פנימי שלהם ולא לשיווק, מה זה משנה לך? אם הם עלו על משהו רציני, נראה את זה בשיעורי התחלואה, שכרגע ברוסיה הם גבוהים מאוד.

אנונימי/ת
13.08.2020, 23:53

הגאווה המערבית ושנות הדשדוש מאז קריסת ברית המועצות קצת השכיחו מאיתנו את עוצמת המדע וההון האנושי הרוסי.
טיפשי לזלזל בהם.
ההישגים המדעיים שהביאה רוסיה בעבר - בתנאים נוחים הרבה פחות משל ארצות הברית - לא יסולאו בפז.

אנונימי/ת
14.08.2020, 10:39

רוב ההשגים המדעיים של רוסיה הם חיקויים של השגים מערביים. ללא קשר, אני מאוד אשמח אם יסתבר שהם הצליחו לפתח חיסון מוצלח.