חדשות

ועדת הסל אישרה: החיסון המשולש נגד חצבת, חזרת ואדמת גם לבני 18 ומעלה

בעקבות התפרצות החצבת אשתקד, ועדת הסל העניקה הדירוג הגבוה ביותר, ראשון מסוגו עד כה, לחיסון המשולש שיינתן למבוגרים שלא חוסנו בעבר

חיסון. צילום אילוסטרציה

הוועדה להרחבת סל התרופות לשנת 2020 העניקה דירוג גבוה במיוחד – A9/10 – לתרכיב החיסון Priorix נגד חצבת, חזרת ואדמת, כדי שיינתן מעתה והלאה במסגרת הסל גם עבור בני 18 ומעלה, למי שנולדו ב-1957 ואילך, למי שלא חוסנו עד כה בשתי מנות חיסון נגד חצבת הניתנות מגיל שנה ומעלה במרווח של ארבעה שבועות לפחות בין מנות החיסון וגם למי שאיננו זוכר אם בכלל חוסן ואין לגביו תיעוד. הוא יהיה זכאי להשלים את שתי מנות החיסון ואם חוסן בעבר במנה אחת, יהיה זכאי לקבל את המנה הנוספת.

הדירוג הכה גבוה – ראשון מסוג זה עד כה בדיוני הוועדה – ניתן בישיבתה שהתקיימה בשבוע שעבר. בכך נסללה למעשה הדרך שבשלב הדיונים המכריע, שיחל בשבוע הבא, גם יוחלט שהחיסון החשוב הזה ייכלל במסמך ההמלצות הסופיות שתגיש הוועדה לסגן שר הבריאות ולראש הממשלה, הגם ששניהם מכהנים בממשלת מעבר זמנית. הדירוג הגבוה בא גם על רקע התפרצות החצבת שהתרחשה בישראל בשנה שעברה ומיקדה אליה תשומת לב רבה בתקשורת ודאגה בקהילה הרפואית.

גם היום אין הוועדה יודעת מהו גובה התקציב העומד לרשותה כאשר יחלו דיוני התיעדוף, מבוססי התמחור, של התרופות החדשות, הטכנולוגיות והשירותים שאמורים להיכלל בסל המורחב וגם ממתי הם אכן יהיו זמינים לחולים.

אתמול (ג') פרסמה הוועדה את עיקרי ההחלטות שקיבלה בישיבתה ב-10 בדצמבר. בישיבה זו הוענקו הדירוגים הגבוהים A9 וכן A8/9 לבדיקות גנטיות נוספות, לאמצעי מניעה להריון, לטכנולוגיות לשימור הפוריות, לשינוי בשיטת תקצוב מכשירי שמיעה לבני 64-51, לשדרוג מערכת חיצונית של שתל שמיעה, לבדיקת דימות באמצעות PET וכן לחיסון שגרה לילדים כנגד מחלה מנינגוקוקלית פולשנית. כל אלה, כאמור, עברו לשלב הדיונים המכריע. עם זאת, כמה תכשירים וטכנולוגיות שלא קיבלו דירוגים גבוהים עשויים בסופו של דבר להיכלל ברשימה הסופית, אם בשלב המכריע תשתכנע הוועדה על בסיס נתונים נוספים שביקשה לקבל שאכן יש הצדקה להכללתם.

הדירוג הגבוה A9 ניתן בתחום הגנטיקה לבדיקות סקירה לגילוי נשאות למחלות הגנטיות הבאות: מחלת ניוון השרירים דושן (DMDי- Duchenne muscular dystrophy) לכלל האוכלוסיה; להוספת בדיקת סקר גנטית טרום-לידתית לאוכלוסיה הערבית, הבדואית והדרוזית; להוספת בדיקת סקר טרום לידתית לא פולשנית NIPS; ולאבחון גנטי טרום השרשה למניעת הורשת מוטציה בגנים BRCA2, BRCA1.

בתחום רפואת אף אוזן גרון ניתן דירוג זה להמלצה לשנות את שיטת התקצוב של מכשירי שמיעה לבני 51 עד 64 שנים.

הדירוג השני בסולם הוועדה A8/9 ניתן למועמדויות הבאות:

בגינקולוגיה – לסבסוד מלא של אמצעי מניעה להריון לנשים ללא מגבלת גיל (כיום בסל רק עד גיל 20) עבור אמצעי המניעה ההורמונליים או התקן תוך רחמי ואמצעי מניעה חוצצים למיניהם.

בתחום שימור הפוריות לנשים עם חשד לאל וסת מוקדם בשל רזרבה שחלתית נמוכה, ועתה במסגרת ההרחבה של הסל גם עבור נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה שלא אובחנה אצלן הסיבה הרפואית לכך (גנטית או אחרת).

לתכשיר Mirena – כאשר ההמלצה היא שמעתה לא תהיה לגביו מגבלת גיל. כיום הוא כלול בסל לטיפול בנשים שמלאו להן 45 שנים וסובלות ממנורגיה קשה ורק לאחר שמוצו אפשרויות הטיפול התרופתיות האחרות הכלולות בסל.

לתכשיר Duavive שנועד לטיפול בתסמינים וזומוטוריים הנובעים ממנופאוזה, ובמסגרת הרחבת הסל יינתן לנשים שלא יכולות לקבל טיפול משולב עם פרוגסטין.

בתחום אמצעי עזר לשמיעה – ניתן דירוג זה לשדרוג מערכת חיצונית של שתל השמיעה, כולל המעבד לאחר חמש שנים מההשתלה או ההחלפה.

לבדיקת דימות באמצעות מכשיר PET גם באמצעות גלוקוז מסומן FDG עבור מצבים מורכבים של זיהום ודלקת.

וגם לחיסון Bexsero כנגד מחלה מנינגוקוקלית פולשנית הנגרמת על ידי B group meningitidis Neisseria בילדים – כחיסון שגרה.

נושאים קשורים:  סל התרופות,  ועדת הסל,  חיסון משולש,  חדשות,  חצבת,  גנטיקה,  ועדת סל התרופות
תגובות
אנונימי/ת
18.12.2019, 12:19

כותרת שגויה ומטעה. הוועדה לא מאשרת כלום בשלבים האלה. דירוג גבוה אין משמעותו אישור. זה יכול ליפול עוד אלף פעם בדיונים המסכמים.

אנונימי/ת
18.12.2019, 20:42

נו טוב, טריוויאלי