סוכרת סוג 2

הקשר בין הרגלי תזונה להיארעות סוכרת מסוג 2

נמצא שקיים קשר הפוך בין צריכת דגנים מלאים, סיבי דגן וצריכה מתונה של אלכוהול וקשר ישיר בין בשר אדום, בשר מעובד ומשקאות ממותקים לבין היארעות של סוכרת מסוג 2 מגובה בעדויות ברמה טובה

30.07.2019, 11:13
דיאטה דלת פחמימות (צילום: שאטרסטוק)

מטרת המחקר הייתה לסכם את העדויות הקושרות בין מאפיינים דיאטטיים והיארעות סוכרת מסוג 2 וכן להעריך את החוזק והתוקף של קשרים אלו.

המחקר הוא סקירה מסוג Umbrealla של מאמרי סקירה וכן מטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים. מקורות המידע במחקר היו PubMed, Web of Science ו-Embase. הנתונים נלקחו עד לאוגוסט 2018.

לסקירה הוכנסו סקירות ומטה-אנליזות שסיכמו את הקשר בין היארעות סוכרת סוג 2 והרגלי תזונה (סוגי מזון, מזונות, משקאות, משקאות אלכוהוליים ורכיבים תזונתיים [Macronutrients ו-Micronutrients]).

53 מאמרים נכללו בסקירה, עם 153 יחסי סיכון מחושבים על הרגלי תזונה (12 יחסי סיכון), סוגי מזון ומזונות (56 יחסי סיכון), משקאות (10 יחסי סיכון), משקאות אלכוהוליים (12 יחסי סיכון), Macronutrientsי(32 יחסי סיכון) ו-Micronutrientsי(31 יחסי סיכון) הנוגעים להיארעות סוכרת מסוג 2. איכות המידע הייתה גבוה ב-75% (115) מהמטה-אנליזות, בינונית ב-23% (35) מהמטה-אנליזות ונמוכה ב-2% (3) מהמטה-אנליזות. איכות המידע סווגה כגבוהה עבור יחס הפוך בין היארעות סוכרת מסוג 2 לבין צריכה של דגנים מלאים (עבור עלייה של 30 גרם ביום בצריכה, יחס הסיכון המתוקנן [ובסוגריים מרובעים רווח בר-סמך 95%] עמד על 0.87 [0.82-0.93]) וסיבי דגן (עבור עלייה של 10 גרם ביום בצריכה, יחס סיכון מתוקנן 0.75 [0.65-0.86]). ירידה זו נראתה גם בצריכה קלה של משקאות אלכוהוליים (צריכה של 12-24 גרם ביום בהשוואה לאי צריכה, יחס הסיכון המתוקנן 0.75 [0.67-0.83]). איכות המידע הייתה גבוהה גם עבור קשר בין היארעות מוגברת של סוכרת מסוג 2 לבין צריכה גבוהה של בשר אדום (עבור עלייה של 100 גרם ביום, יחס סיכון מתוקנן 1.17 [1.08-1.26]), בשר מעובד (עבור עלייה של 50 גרם ביום, יחס סיכון מתוקנן 1.37 [1.22-1.54]), בייקון (עבור שתי פרוסות ביום, יחס סיכון מתוקנן 2.07 [1.40-3.05]) ומשקאות ממותקים (עבור מנה אחת ביום, יחס סיכון מתוקנן 1.26 [1.11-1.43]).

מקור: 

Neuenschwander M. et al (2019). BMJ 2019;366:l2368;

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 2,  מטה-אנליזה,  מאמר סקירה,  הרגלי תזונה,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
31.07.2019, 19:39

פעם הבאה אם אפשר בלי תרגום לעברית כדי שיהיה קל לקרוא ולהבין.. בכל מקרה תודה

01.08.2019, 05:44

מאז שהכניסו לנו דגנים, ופחמימות לתפריט כולנו נהיינו חולי סוכרת טייפ 2 ברמה כזו או אחרת.
זה פשוט. סוכרת מבוגרים הפכה נחלת הכלל. למה? כי סוכרת 2 היא מחלה של יתר אינסולין. יתר או היפראינסולמניה הוא מצב שנוצר מאכילת פחמימות. וזהו אין כאן מה להוסיף.... בישראל ורק בישראל יש קבוצות שמעל ל20 אלף איש שהיו חולים בסוכרת. חלקם היה מסתובב עם A1C של 12. מטורף. מאז שעברו לתזונה דלת פחמימות הסוכרת נעלמה או אוזנה למצב שחיים ללא תרופות. מי צריך מחקר טוב מזה. וזה רק בישראל.

02.08.2019, 05:47

מה יקרה אם קנאביס רפואי יהיה ללא מרשם וסוכר על נגזרותיו יהיה עם מרשם רפואי (מרופאים עם אישור מתאים)? חסכון של מיליארדים וירידה דרסטית בתחלואה ותמותה.

אנונימי/ת
02.08.2019, 07:57

לשם כך יש חשיבות לרפורמת הסימון במזון, וחבל שליצמן נכנע ללחצים שלהם