חדשות

שרת הבריאות: נתחיל בפיילוט לביצוע ממוגרפיה לכלל הנשים מגיל 40

המטרה היא להקדים בעשור את גיל בדיקות הסקר; מומחים חלוקים בנוגע לתועלת שבבדיקת ממוגרפיה לכלל הנשים מעל גיל 40

בדיקת ממוגרפיה לנשים (צילום: אילוסטרציה)
בדיקת ממוגרפיה לנשים (צילום: אילוסטרציה)

שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה אתמול (יום ב') בדיון בוועדת הכנסת לקידום מעמד האישה, כי בקרוב יחל פיילוט להקדמת בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן שד בקרב נשים כבר מגיל 40, ולא כפי שנעשה כיום, לנשים מגיל 50 ומעלה בלבד.

גרמן מסרה, כי הנושא מצוי בבדיקה במטרה לקדם בחקיקה את בדיקות הממוגרפיה בגיל מוקדם יותר. הפיילוט מיועד לנשים במגזר היהודי והערבי. השינוי בתחילת גיל בדיקות הממוגרפיה, כך נמסר, הוא בהתאם לסטנדרטים עדכניים מהעולם ומחקרים מצביעים על חשיבות העלאת המודעות למחלה וחשיבות הגילוי המוקדם.

בינואר עתיד משרד הבריאות, כך נמסר בדיון, לפרסם הנחיות לקופות החולים בנוגע לטיפול וגילוי בנשים בעלות רקמת שד צפופה.

יו"ר וועדת הכנסת למעמד האשה, ח"כ עליזה לביא, אמרה בדיון: "למעלה מאלף נשים צעירות לוקות מדי שנה בסרטן השד - כרבע מכלל החולות. בירוקרטיה וחוסר מודעות, של הנשים ושל המערכת הרפואית, מונעים גילוי מוקדם והצלתן של יותר נשים". עוד נמסר, כי אצל כ-20% מקרב הנשים בגיל 50 ומעלה שעוברות בדיקות לגילוי המחלה מתגלה רקמת שד צפופה.

כיום בדיקות ממוגרפיה מבוצעת באופן יזום אחת לשנתיים ויעדן לגלות תחלואה בסרטן השד בשלב מוקדם ככל האפשר. בשנים האחרונות התעורר ויכוח בין המומחים אם יש להקדים את גיל הבדיקה ל-40 או להשאירו כפי שהוא כיום. בין טענות המתנגדים: קיים חשש מתשובה חיובית מוטעית בבדיקה כאשר ימסר לאשה שהיא חולה למרות שאיננה - מה שעלול להוביל לטיפולים מיותרים וךמתח נפשי.

נימוק נוסף להתנגדות: ככל שהאשה צעירה יותר, כך גובר החשש לרקמת שד צפוף, שבה לא ניתן לראות בממוגרפיה אם קיים גידול סרטני.

אתר Ynet דיווח, כי ד"ר תמר ספרא, מנהלת השירות האונקו-גינקולוגי במרכז הרפואי תל אביב-איכילוב הסתייגה מהצעד ואמרה, כי "נשים צריכות להיבדק בידי רופא להימצאות סרטן שד החל מגיל 30. עם זאת, הכוונה החדשה לעשות בדיקת ממוגרפיה לכלל הנשים, החל מגיל 40 ראויה להיעשות לנשים שהן בעלות סיכון גבוה לחלות במחלה; שיש להן רקע משפחתי, נשאות של הגן הספציפי הגורם להופעת המחלה. עדיין לא הוכח שבדיקת ממוגרפיה לכלל הנשים מעל גיל 40 אכן מביאה להארכת חיים. לעומת זאת, היא חושפת את כלל הנשים לקרינה מגיל צעיר מדי ולמשך שנים רבות".

סרטן השד הוא סוג הסרטן השכיח והקטלני ביותר בקרב נשים בישראל. שיעור הסיכון לחלות בו באוכלוסיית הנשים בארץ עומד על 1 ל-7.5. ישראל נמצאת במקום ה-16 במדינות ה-OECD בתחלואת סרטן שד. על-פי נתוני משרד הבריאות, ב-2011 נפטרו מסרטן שד 1,016 נשים. שליש מהנשים מהמגזר הערבי שנפטרו היו מתחת לגיל 50 ולכן לא נבדקו באופן שגרתי.

מתחילת הפעלתה של התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן שד בממוגרפיה, בראשית שנות ה-90 ועד לשנה שעברה, בוצעו למעלה מ-6 מיליון הדמיות בקרב יותר מ-1 מיליון נשים בארץ. כ-78% מהחולות אובחנו עוד בשלב הראשון של מחלתן.

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  ממוגרפיה,  סרטן שד,  גילוי מוקדם,  שרת הבריאות יעל גרמן
תגובות
ד'ר צבי שנהב
31.10.2014, 19:11

החלטה מסוג זה צריכה להתקבל במסגרת המקצועית של איגוד הכירורגים והחברה למחלות השד ולא ע'י פוליטיקאים מזדמנים שינחיתו עלינו החלטות אדמיניסטרטיביות בעלות גוון פופוליסטי.
אני רואה ברקע מאבק שליטה שבו הגורמים הפוליטיים מנסים לכפות מרות על החופש המקצועי של הרופאים ואני חושב שהר'י צריכה להגיב בנחישות ובהקדם.