COVID-19 בישראל

יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור התפטר: "הציבור בישראל נפל קורבן לקונספציה שגויה של הדרג הפוליטי"

פרופ' חגי לוין הודיע על סיום תפקידו כחבר בקבינט המומחים הלאומי למאבק בקורונה ועל החלטתו לעזוב את תפקידו כיו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י | מצטרף לרשימה עצמאית שמקים ח"כ בוגי יעלון

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "על רקע המחסור ברופאים בארץ, לא קשה לדמיין מה יקרה פה". צילום: פרטי

פרופ' חגי לוין הודיע אתמול (שבת) על סיום תפקידו כחבר בקבינט המומחים הלאומי בתכנית "מגן ישראל" למאבק בקורונה וגם על החלטתו לעזוב את תפקידו כיו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית. ועד האיגוד מינה כממלא מקום ליו"ר את פרופ' נדב דוידוביץ', שכיהן בעבר כיו"ר האיגוד וזאת עד למועד האסיפה הכללית שבה ייבחר יו"ר חדש.

פרופ' לוין הודיע הבוקר שיצטרף לרשימה עצמאית שמקים חבר הכנסת, שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון לקראת הבחירות הקרובות.

ב-Ynet צוטט "בכיר במשרד הבריאות" שמתח ביקורת על פרופ' לוין: "הוא לא עשה שום דבר חכם חוץ מלתקוף מתוך אג'נדה אישית. המשבר מזמן מנוהל בדיון מקצועי ולא בדיון פוליטי. הוא עשה שימוש במשבר לצרכים פוליטיים. עכשיו אנחנו רואים את התוצאה. המשרד לא מצא לנכון להיעזר בו יותר מדי כי הוא בעיקר היה עסוק בלהגיד מה לא טוב. כל מה שהוא שהציע - לא החזיק מים".

ועד איגוד רופאי בריאות הציבור הביע הערכה עומקה לפעילות המקצועית של פרופ' לוין, "בפרט בתקופה המאתגרת והקשה של מגיפת הקורונה המתמשכת" ואיחל לו הצלחה רבה בהמשך פעילותו לטובת בריאות הציבור ובהמשך תמיכתו בוועד האיגוד.

במכתב ששלח אמש פרופ' לוין לפרויקטור הקורונה וראש תכנית "מגן ישראל" פרופ' נחמן אש וכן לפרופ' חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות ולפרופ' רן בליצר, יו"ר קבינט המומחים הלאומי, פירט את פרופ' לוין את הסיבות להחלטתו לעזוב את תפקידו בקבינט המומחים.

"מאז תחילת משבר הקורונה", כתב, "האיגוד שבראשו אני עומד ניסה לקדם גישה מקצועית למשבר אל מול עירוב של אינטרסים לא עניינים בקבלת ההחלטות. לאור כישלון חרוץ בהליכי קבלת ההחלטות על ידי הדרג הפוליטי, תוך אובדן אמון הציבור, נוכחתי לדעת כי אנו זקוקים לרופאים ומדענים שיאזרו אומץ להשתלב בהנהגה הלאומית על מנת לבסס את קבלת ההחלטות על שיקולים מקצועיים.

"מאז הקמת קבינט המומחים המייעץ לראש תכנית מגן ישראל, בתחילת הדרך בראשות פרופ' גמזו ולאחר מכן בראשות פרופ' אש, נאבקתי על קידום גישת בריאות הציבור בהמלצות קבינט המומחים. ניגשתי לתפקידי בחרדת קודש תוך הבנת האחריות הרבה המונחת על כתפי כולנו ובפרט על כתפיהם של בעלי התפקידים ומקבלי ההחלטות המקצועיים והפוליטיים להם מיועד הייעוץ של הקבינט.

"הדיונים בקבינט היו עניינים ומקצועיים, גם אם סוערים, לנוכח תמונה מורכבת ואי-ודאות. כולנו פעלנו למען מטרה משותפת של הגנה על בריאות הציבור בישראל, לא רק מפני המחלה הנגרמת על ידי נגיף הקורונה אלא גם מפני נזקי המשבר הבריאותי-חברתי-כלכלי, מהקשים בתולדות מדינת ישראל.

"בדיונים הבעתי את עמדת ועד איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל. בקבינט ניסינו להגיע לעמדה מוסכמת - ומטבע הדברים לפעמים עמדת האיגוד היתה עמדת מיעוט ולעיתים עמדת רוב. לפי הצעתנו, יו"ר קבינט המומחים פרסם בשקיפות ובזמן אמת את סיכומי הדיון המפורטים לציבור הרחב תוך הצגת העמדות השונות. אני מצר מאוד על כך ששאר הפורומים העוסקים בקורונה נהגו בחוסר שקיפות ודיוניהם לא פורסמו בזמן אמת, עובדה שפגעה באמון הציבור ובהתמודדות עם המשבר.

"לצערנו, נוכחנו שוב ושוב כי המלצות המומחים בבריאות הציבור נחשבות כקליפת השום עבור הממשלה. המלצות שזכו לתמיכתנו ולקונצנזוס בקבינט המומחים לשם צמצום ההדבקה והתחלואה בקורונה - נדחו, כדוגמת דחיית פתיחת הקניונים. מנגד הוחלט על צעדים מזיקים, למרות שקבינט המומחים התנגד להם, כדוגמת פארסת הסגר הלילי בחנוכה, שנדחתה לבסוף בלחץ ציבורי.

"אני, כמו גם רוב מומחי בריאות הציבור בישראל, סבור כי הציבור בישראל נפל קורבן לקונספציה שגויה של מקבלי ההחלטות בדרג הפוליטי. למרות מאמצים שונים שלנו ושל גורמים אחרים במשרד הבריאות לקדם גישת קידום בריאות להתמודדות עם המשבר, גישה זאת לא נוסתה בישראל באופן כוללני. במקום גישה טוטליטרית-משטרתית, צריך היה לפעול בשיתוף פעולה אמיתי ותוך שקיפות עם הציבור, תוך יצירת אמון, סולידריות ומוטיבציה להקפדה על התנהגות בריאותית זהירה בתקופת הקורונה, תוך הפעלת שיקול דעת וניהול סיכונים - אישי, קהילתי ולאומי. למרות נסיונות שונים, גישת בריאות הציבור נדחקה לשוליים.

"אילו היינו הולכים בדרך זאת היינו מתמודדים טוב יותר הן עם התחלואה והתמותה מקורונה והן עם נזקי המשבר, תוך שמירה על לכידות חברתית ואמון הציבור, שהיה מקפיד יותר על ההנחיות הבריאותיות. במקום זאת הממשלה בחרה לפעול בצעדים כוחניים, לא מידתיים ולא מאוזנים. בצד הנחיות הגיוניות ומקובלות, ניתנו מעת לעת הנחיות שרירותיות, חסרות עקביות והיגיון פנימי, אשר נאכפו באופן סלקטיבי על אוכלוסיות שונות. הממשלה, מסיבות פוליטיות צרות, מיאנה לפעול באופן דיפרנציאלי בהתאם לסיכון ולרמת התחלואה באזורים שונים ואוכלוסיות שונות. תזמון הצעדים או היעדרם עורר בקרב הציבור חוסר אמון וחשש כבד לשיקולים אישיים ולא ענייניים מצד הדרג הפוליטי הבכיר ביותר.

"יתר על כן", כתב עוד פרופ' לוין במכתבו, "הממשלה סירבה להכיר בכך שמשבר הקורונה מחייב גישה רחבה ולא ניתן למדוד אותו באמצעות מדדי הדבקה, תחלואה ותמותה מקורונה בלבד. חרף הביקורת המקצועית של איגוד רופאי בריאות הציבור, הממשלה, בהובלת המל"ל, בחרה להסתמך על מדד פשטני של מספר המאומתים, שאיננו משקף את רמת ומגמת התחלואה האמיתית בישראל, ובוודאי לא את מכלול השיקולים שצריכים לעמוד לנגד מקבלי ההחלטות.

"ביקשנו שוב ושוב להכניס במארג השיקולים גם נתונים על השפעת ההחלטות על הבריאות, החברה והכלכלה - אך זה לא קרה וקבלת ההחלטות נותרה חד ממדית ולא על בסיס נתונים מלאים. מצב עגום זה הגיע לידי שיא חדש בשבועות האחרונים, כאשר הממשלה סירבה לנקוט בצעדים מתחייבים לשם צמצום העלייה בקצב התחלואה, כדוגמת הכישלון למנוע הפצת תחלואה על ידי הנכנסים לישראל דרך שדה התעופה בן גוריון. רק לאחר עליה משמעותית בתחלואה, החליטה הממשלה למעבר לסגר מלא בעל השלכות הרסניות, ללא הבחנה וללא הפעלת שיקול דעת ותוך ניתוק מהציבור. "הממשלה המשיכה בעקביות להתעלם מהצורך לפעול באופן דיפרנציאלי לפי רמת הסיכון תוך הבחנה בין אזורים אדומים וירוקים ותוך הבחנה בין פעילות באוויר הפתוח לבין פעילות בחלל הסגור. הממשלה סירבה לאמץ את המלצת קבינט המומחים להגביל התקהלות בחלל סגור לחמישה אנשים במקום עשרה. כידוע, ההתקהלויות הן המקור העיקרי להדבקה ויישום כלל זה היה מייתר את הצורך במגבלת התנועה לאלף מטר ואת האיסור לבקר בביתו של אדם אחר.

"הטלת איסורים שיעילותם מוטלת בספק והפוגעים בחירות הפרט מעבר לנדרש, מובילה להתנגדות ולכן גורמת לנזק ולפגיעה של ממש בהתמודדות עם משבר הקורונה.

"להערכתי, הדגיש עוד פרופ' לוין, "משבר הקורונה הוא רק הקדימון לאתגרים הבריאותיים, הסביבתיים, החברתיים והכלכליים שבפניהם אנו ניצבים. על מנת להתמודד עם האתגרים הללו, אנו חייבים מנהיגות פוליטית שמסוגלת להבין את המורכבות ולפעול באחריות, בשיקול דעת, על בסיס נתונים, תוך מתן גיבוי לאנשי ונשות המקצוע, יצירת שותפויות פוליטיות ויכולת להנעת הציבור באופן חיובי.

"לצערי", כתב "נחשפתי בתקופת הקורונה, כמו כולנו, כיצד כניעה של הדרג הפוליטי לאינטרסים אישיים ופוליטיים צרים, והשפעה של קבוצות לחץ, גורמות לנזק חמור לבריאות הציבור ולחוסנה של מדינת ישראל.

"לנוכח גודל השעה, הצורך לרפא את ישראל והאיומים החמורים על בריאות הציבור בתקופה זאת, ולנוכח השפל הפוליטי והערכי, אני חש מחויבות עמוקה לבחון את הדרך שבה אוכל להשפיע במידה הרבה ביותר לטובת הציבור בישראל. לאור זאת אני מודיע על סיום תפקידי כחבר בקבינט המומחים הלאומי של 'מגן ישראל'. במקביל, אעזוב גם את תפקידי כיו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל.

"בטוחני שאיגוד רופאי בריאות הציבור ימשיך להשמיע עמדה מקצועית מאוזנת ולסייע למאמץ הלאומי להתמודדות עם המשבר.

"אני מברך על הקצב המסחרר של מבצע החיסונים, הודות לעבודתם המופלאה והמצוינת של עובדי ועובדות מערכת הבריאות, בכל הדרגים. מבצע החיסונים יציל חיים רבים. גם בנושא זה ראינו לאחרונה כיצד השר לביטחון פנים מסכן חיי אדם כאשר בחוסר סמכות ובחוסר אחריות מונע מאסירים מעל גיל 60 להתחסן בהתאם לתעדוף הלאומי, וזאת תוך השתלחות באיש מקצוע בכיר במשרד הבריאות. כולי תקווה שנצליח בקרוב לחסן את רוב אזרחי ישראל הבוגרים ולצאת מהשלב הראשון של ההתמודדות עם המשבר, שאת השלכותיו עוד נחווה זמן רב".

נושאים קשורים:  פרופ' חגי לוין,  קבינט הקורונה,  בריאות הציבור,  ההסתדרות הרפואית,  פרופ' נדב דוידוביץ',  חדשות,  מגיפת הקורונה,  19-COVID
תגובות
אנונימי/ת
10.01.2021, 12:54

לא ברור מה עבר לו בראש שבחר לעשות את הצעד הזה.
לא יהיה שום דבר אם בכלל יעבור את אחוז החסימה

אנונימי/ת
10.01.2021, 14:53

עכשיו ברור שכל הטענות הקודמות שלו היו ממניעים פוליטיים.

אנונימי/ת
10.01.2021, 15:09

מילא אם היה פוליטיקאי מוכשר, אבל הוא לא

אנונימי/ת
10.01.2021, 20:54

חבר בקבינט צריך לומר את דעתו בפני הקבינט, אבל לצאת לציבור כנציג של מה שהוחלט בקבינט ולא להציג בלהט את דעתו האישית, שהביע חוסר אימון בהחלטות הקבינט

אנונימי/ת
10.01.2021, 21:19

אתרוגים אחרי סוכות.
את מי מעניין רופא לבריאות הציבור עם תום המגיפה?

אנונימי/ת
11.01.2021, 12:36

הכותרת לא נכונה, צריך לכתוב שעובר לפוליטיקה ולכן התפטר

אנונימי/ת
11.01.2021, 14:15

גם זה לא מדויק. אם כבר שמנסה לעבור לפוליטיקה ולכן התפטר

אנונימי/ת
11.01.2021, 12:58

ברוך שפטרנו!...

אנונימי/ת
11.01.2021, 17:29

אכן!!!

אנונימי/ת
15.01.2021, 05:08

נקוה שיהיה יותר טוב כפוליטיקאי מרופא שרק בירבר בתקשורת ללא שום מעש או הבנה.

פ. חגי לוין , טעה ובגדול . כפי שאנחנו למדנו והבנו זא היטב בהמשך כך גם הוא הבין ועבר תהליך דומה. . הפולטיקה במשבר הקורנה , חזקה ומנהלת אותה ואותנו . הרופאים תפקידם עם באופן פסיבי או אף בכוח לשמש ככיסוי ישבן.