צליאק

הוספת קינואה לתזונה משפרת מדדים היסטולוגיים אצל חולי צליאק

בניגוד לחששות ממחקרים מעבדתיים לעירור מערכת החיסון, חשיפה ל-50 ג' מדי יום במשך 6 שבועות שיפרה מדדים היסטולוגיים ושומני דם

27.01.2014, 08:16

עדויות מעבדתיות לעירור מערכת החיסון הטבועה (innate) והמסתגלת (adaptive) על ידי קינואה (Quinoa) מעלות חשש לגבי האפשרות להשתמש בו כתחליף מזין לדגנים בחולי צליאק. מחקר, שהתפרסם לפני מספר ימים באתר כתב העת American Journal of Gastroenterology, בחן את השפעות צמח זה על מערכת החיסון בחולי צליאק מבוגרים.

במחקר נכללו 19 חולי צליאק מבוגרים שצרכו 50 גרם של קינואה מדי יום במשך 6 שבועות בנוסף לתזונה נטולת גלוטן הרגילה שלהם. בתום תקופת החשיפה, בחנו החוקרים את השינוי במדדים תזונתיים סרולוגיים וכימיים, בנוסף להערכה היסטולוגית מדוקדקת של 10 משתתפים טרם ולאחר החשיפה לקינואה.

בתום תקופת החשיפה נמצא שיפור ביחס גובה סיס (villus) לגומחה (crypt) מיחס של 2.8:1, הנמוך מעט מהתקין, ליחס של 3:1 הנמצא בטווח התקין. גם גובה תא אנטרוציט פני-שטח השתפר מ-28.76 מיקרומטר ל-29.77 מיקרומטר, בנוסף להפחתה במספר הלימפוציטים באפיתל מ-30.3 לימפוציטים ל-100 אנטרוציטים ל-29.7 לימפוציטים ל-100 אנטרוציטים.

בנוסף לשמירה על התוצאות החציוניות של כל בדיקות המעבדה בטווח התקין, נצפה שיפור קל בשומני הדם עם הפחתה של סך כולסטרול (מ-4.6 מילימול בליטר [177.8 מ"ג בדציליטר] ל-4.3 מילימול בליטר [166.2 מ"ג בדציליטר]), LDL (מ-2.46 מילימול בליטר [95.1 מ"ג בדציליטר] ל-2.45 מילימול בליטר [94.7 מ"ג בדציליטר]) וטריגליצרידים (מ-0.80 מילימול בליטר [70.85 מ"ג בדציליטר] ל-0.79 מילימול בליטר [69.97 מ"ג בדציליטר]). עם זאת, נצפתה ירידה של HDL (מ-1.8 מילימול בליטר [69.60 מ"ג בדציליטר] ל-1.68 מילימול בליטר [64.96 מ"ג בדציליטר]).

בסיכום המחקר קובעים החוקרים, כי הוספת קינואה לתזונה נטולת גלוטן בחולי צליאק נסבלת היטב ולא החמירה את המחלה, בנוסף למגמת שיפור בממצאים היסטולוגיים וסרולוגיים ושיפור קל בשומני הדם, אך קוראים למחקרים מעמיקים יותר על ההשפעות ארוכות הטווח של קינואה.

מקור:
Zevallos VF, Herencia LI, Chang F, Donnelly S, Ellis HJ, Ciclitira PJ. Gastrointestinal Effects of Eating Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in Celiac Patients. Am J Gastroenterol [Internet] 2014 [cited 2014 Jan 24];

נושאים קשורים:  צליאק,  קינואה,  עיכול,  ממצאים היסטולוגיים,  מחקרים
תגובות
דר׳ מינה גורביץ
28.01.2014, 16:46

מדגם קטן, הבדלים קלים ללא ממצאי עיבודים סטטיסטיים.
לא ברור מה מסקנות העבודה, האם תוספת קינואה משפרת מצבם של חולי צליאק או של כולם????